Bilgi Bankası

Taşyünü Nedir ve Nasıl Üretilir?

Yaşadığımız dönemde, teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak inşaat sektörü sürekli gelişme göstermektedir. Buna bağlı olarak, bina yalıtımlarında daha hafif, kaliteli ve dayanıklı yapı malzemeleri kullanılmaktadır. Taşyünü, farklı kullanım özelliklerine ve avantajlarına bağlı olarak son zamanlarda, inşaat sektöründe sıklıkla kullanılan bir yapı malzemesidir. Bir yapı malzemesi olarak taşyünü nedir? Özellikleri nelerdir ve nerelerde kullanılır?

Halk arasında kayayünü olarak da bilinen bu malzeme, doğada bulunan, içerdiği mineraller ve kimyasal özellikleri açısından diğer taşlardan üstün olan volkanik kayaçlardan elde edilmektedir. Kalitesi, dayanıklılığı ve çok yönlü kullanım avantajından dolayı, yalıtım ihtiyacı için çoğunlukla tercih edilen bir malzemedir.

Taşyünü Nasıl Üretilir

Taşyünü, mineral bakımından zengin olan volkanik kayaçların, 1500 dereceden daha yüksek bir sıcaklıkta eritilip elyaf haline getirilmesiyle elde edilmektedir. Bir yalıtım malzemesi olarak çok eski dönemlerden beri kullanılan bu ürün, üretim süreci sürekli geliştirilerek, artan talebi daha hızlı ve düşük maliyetlerle karşılayacak şekilde satışa sunulmaktadır.

Taşyünü Özellikleri

  • Çok yönlü kullanım alanı vardır. En yaygın olanı dış cephe yalıtım malzemesi olarak kullanılmasıdır. Ancak onun haricinde de, birçok alanda çeşitli ihtiyaçlar için kullanılabilme özelliğine sahiptir.
  • İnorganik taşlardan elde edildiği için, bakteri üretmez, çürüme yapmaz. Ömrü uzundur.
  • En önemli özelliklerinden birisi, yangına karşı dayanıklılığıdır. Çünkü bu malzeme, 1000 derecenin üzerindeki sıcaklıklara bile uzun süre dayanabilecek kapasitededir. Olası bir yangında, yangın yönetmeliğine göre üretilen özel ekipmanlar kadar güvenlik sağlamaktadır.
  • Soğuk ve sıcak olmak üzere iklim olaylarına karşı üstün koruma sağlar.
  • Ses yalıtımı özelliği sayesinde, yüksek ses ve gürültü gibi olumsuz dış etkilerden korumaktadır.
  • Doğal bir malzeme olduğundan ve tamamen doğal yollarla elde edildiğinden, çevreye zarar vermeyen bir malzemedir.
  • Elyaf yapısı sayesinde hava alır, nem tutmama özelliği vardır.
  • Diğer yapı mazlemeleri gibi, belirli bir kullanımdan sonra özelliklerini kaybetmezler.